ADAGIODe grensregio tussen België en Frankrijk is rijk aan landbouw- en agrovoedingsactiviteiten. In de afgelopen jaren wordt de intensieve veehouderijsector geconfronteerd met nieuwe eisen die niet alleen door consumenten maar ook door professionals in de verwerking of zelfs distributie worden opgelegd. Zo is er een verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaars en is er druk om het preventief gebruik van antibiotica te reduceren. Bovendien zoeken consumenten naar kwaliteitsproducten zonder een stijging van de aankoopprijs van deze voedingsmiddelen te willen accepteren.

ADAGIO wil tegemoetkomen aan de verwachtingen van de consument en tegelijkertijd de economische activiteit van de veehouderij ondersteunen. De projectpartners zullen innovatieve voedingsoplossingen ontwikkelen om de gezondheid en het spijsverteringscomfort van dieren te verbeteren. Het project ontwikkelt daartoe additieven die de darmfunctie bij landbouwdieren zal verbeteren en zo zal leiden tot een betere vertering. De bedoeling is om dit voedingssupplement in diervoeders te gebruiken, maar er zal tevens onderzocht worden of het kan worden toegepast in menselijke voeding.

De projectpartners zullen nieuwe oplossingen op basis van verschillende verhoudingen van calciumbutyraat, nutriose en ellagitanninen van kastanje formuleren en testen op hun fysico-chemische eigenschappen. De biologische effecten zullen eveneens worden getest.

De realisatie van dit project is mogelijk dankzij de samenwerking van particuliere en academische partners aan beide zijden van de grens.

Verwante projecten

Codesign Aliment

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • agro-food, innovatie, voedingsindustrie
Lees meer

OIP4NWE

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • innovatie, maakindustrie, voucher projecten
Lees meer

PROSPERA

  • INTERREG Europe
  • biodiversiteit, innovatie, klimaatverandering, stedelijke ontwikkeling
Lees meer

SMART-SPACE

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • innovatie, smart cities
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Institut Polytechnique UniLaSalle (Frankrijk)

Vlaamse partners

Sanluc International, Universiteit Gent

Periode

01-01-2020 tot 31-12-2022

Thema

agro-food, innovatie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen