agrEUfood

Het project agrEUfood gaat werken aan een goedkope en snelle manier om voedselproducten tijdens het productieproces te testen op mogelijke bacteriële verontreinigingen. Detectie in het kader van industriële kwaliteitsnormen en de wettelijke autocontrole in de agrofood-industrie is namelijk een noodzakelijk maar duur en ingewikkeld proces. De huidige praktijk is erop gericht om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door gespecialiseerde laboratoria. Bij deze traditionele methode kan het tot een week duren om tot een definitieve analyse te komen. Het is dan ook niet uitgesloten dat bepaalde verontreinigingen niet tijdig worden opgespoord waardoor het risico op een terugroepactie met bijhorend economisch verlies en imagoschade reëel is. Een recent ontwikkelde sensortechnologie kan hier uitkomst bieden. De techniek, die gebaseerd is op synthetische receptoren en thermische weerstandsmetingen, heeft zijn meerwaarde getoond tijdens eerste labtesten. In agrEUfood zal deze nieuwe technologie verder worden ontwikkeld en in praktijksituaties worden uitgetest. Dat zal gebeuren bij Dürüm Company, een producent van op tortilla gebaseerde producten, en het bedrijf Alberts, dat gebruikt maakt van geautomatiseerde smoothie-apparaten. In mei 2019 publiceerde de KULeuven een nieuwe studie die de ontwikkelingen binnen het AgrEUfood project ten goede zal komen. Uit deze studie blijkt immers dat de gevoeligheid van de thermische weerstandsmetingen met een factor 100 verbeterd werd door de verwarmings- en meetinstrumentatie te vervangen door geprinte meanderstructuren. De praktische toepasbaarheid van deze technologische innovatie zal verder onderzocht worden binnen het AgrEUfood project. Bovendien werd gestart met het onderzoek naar het opschalen en verbeteren van het syntheseproces van de bacteriële receptoren in functie van commerciële toepassingen. Dit heeft geleid tot de publicatie van twee voorbereidende studies in wetenschappelijke vakbladen. Begin 2020 werd gestart met het ontwikkelen van de meetcellen en uitleesapparatuur van de demonstrators die ingebouwd zullen worden in een smoothie machine van Alberts NV. Omdat nieuwe studies hebben uitgewezen dat electrochemische uitlezing beter geschikt is voor het continu monitoren van bacteriële verontreiniging, is Voxdale in overleg met UM, UH en KUL gestart aan het ontwerp van een impedimetrische meetunit die kan ingebouwd worden in de industriële processen van Alberts NV en Durum Company NL. De deelnemende kennisinstellingen hebben intussen een laboratoriumopstelling die bevestigt dat impedimetrische detectie van E. coli (model-organisme) mogelijk is met de huidige receptortechnologie.

Verwante projecten

Transitie naar gespecialiseerde logistiek

Transitie naar gespecialiseerde logistiek

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, kmo ondersteuning, mobiliteit, ondernemerschap, transport & logistiek
Meer lezen
Crop on top - het platform voor co-creatie van innovatieve urban farming technologie

Crop on top - het platform voor co-creatie van innovatieve urban farming technologie

  • EFRO-Vlaanderen
  • agro-food, glastuinbouw, innovatie, stedelijke ontwikkeling
Meer lezen
SSEnt

SSEnt

  • INTERREG 2 Zeeën
  • innovatie, ondernemerschap
Meer lezen
Slimme Mobiliteit Terhills

Slimme Mobiliteit Terhills

  • EFRO-Vlaanderen
  • autonome voertuigen, innovatie, mobiliteit, personen mobiliteit
Meer lezen

Financiële info

Totale projectkost: € 1.700.000

Partners

Alberts NV, Brightlands Campus Greenport Venlo, Durum Company NL B.V., EV ILVO, Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Hasselt, Universiteit Maastricht, Voxdale B.V.B.A., Yookr B.V.

Periode

01-04-2019 tot 30-09-2022

Thema

innovatie, voedingsindustrie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Contact

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen