Beton naar hoogwaardig betonWereldwijd wordt naar schatting jaarlijks meer dan 25 miljard ton beton gebruikt. De milieu-impact van betonproductie is groot, aangezien voor de aanmaak van beton naast granulaat (zand en stenen) ook cement nodig is. Dat is niet alleen energie-intensief, maar het zorgt ook voor een hoge uitstoot van CO₂. Daarbij komt jaarlijks een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval vrij. De betoncirkel is niet gesloten omdat het gehydrateerde cement niet gescheiden wordt van het granulaat, wat resulteert in een poreus materiaal van lagere kwaliteit. Een betere scheiding van beton in zijn samenstellende bestanddelen is daarom nodig.

In dit project worden twee innovatieve technologieën onderzocht en ontwikkeld waardoor zuivere scheiding van de verschillende fracties mogelijk wordt: microgolfbehandeling van beton en de Smart Crusher (Slimbreker) technologie. Hoogwaardige recyclage zorgt ervoor dat zand en granulaat daarna opnieuw worden ingezet en het cement terug aangewend kan worden als bindmiddel. Deze innovatie biedt een oplossing voor het groeiende aantal klanten dat op zoek is naar hoogwaardige (beton)producten met een zo laag mogelijke milieu-impact.

Daarnaast wordt onderzoek gevoerd naar alternatieve en hoogwaardige betontoepassingen. Zo zullen o.a. weefsels gebruikt worden in de plaats van staal om beton te wapenen. Het gebruik van textielwapening laat toe dunnere elementen te produceren wat aanleiding geeft tot een lager materiaalverbruik, maar ook het probleem van betonrot wordt verholpen. Zo zullen bij renovatie van de 'Vandermeeren studentenkoten' van de Vrije Universiteit Brussel de buitenste panelen met textiel gewapend beton geïnstalleerd worden. Tijdens het eerste jaar werd aangetoond dat opwarming van de afgescheiden fijne fractie (bevat voornamelijk cement) tot boven 700°C mogelijk is in een microgolfoven. Deze gehydrateerde fractie kan gebruikt worden als component van een nieuwe binder.

Verwante projecten

SMART AQUAPONICS

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie
Lees meer

DEVISE

  • INTERREG Europe
  • digitalisering, innovatie, ondernemerschap
Lees meer

FAMILIAR

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, maakindustrie, materialen
Lees meer

Smart Tooling

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • data, digitalisering, innovatie, kmo ondersteuning
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Vrije Universiteit Brussel, Afdeling MACH

Partners

VITO, MEAM, CBS beton, Katholieke Universiteit Leuven, SGS Intron, Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen, Concrete valley group BV

Periode

01-03-2018 tot 28-02-2021

Thema

bouw, circulaire economie, innovatie

Prioriteit

Behoud en bescherming van het milieu en efficiënt gebruik van grondstoffen

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen