Bio NIPUHet project zet in op de ontwikkeling van 100% bio-gebaseerd en niet-toxisch polyurethaan voor eindproducten in de textiel- en synthetisch rubberindustrie. Hiermee versterken kennisinstellingen en bedrijven uit de grensregio hun leidende positie in het ontwikkelen en inzetten van bio-gebaseerde materialen.

De productie van biopolymeren voor commerciële toepassingen neemt jaar na jaar toe. Ook binnen de synthetisch rubber- en textielindustrie is de transitie naar bio-gebaseerde materialen ingezet. Zo wil de textielsector haar producten tegen 2030 voor minstens 20% uit biomateriaal vervaardigen. Biopolymeren voor textielcoatings en synthetisch rubber (elastomeren), zoals polyurethaan, zijn echter slechts voor een beperkt aantal toepassingen beschikbaar en niet volledig bio-gebaseerd. 

Vandaag bestaan textielcoatings en synthetisch rubber gemiddeld uit 40 à 60% biogebaseerde materialen. De beperkte commerciële beschikbaarheid van biogebaseerde isocyanaten en de moeilijkheden die gepaard gaan met de productie van nieuwe biogebaseerde isocyanaten op kleine schaal, verhinderen dat grotere waarden worden bekomen. Een echte duurzame piste voor de synthese van polyurethaan vereist verder onderzoek en een innovatieve aanpak, zonder gebruik van traditionele isocyanaat- en polyolchemie.

Het project Bio NIPU zet daarom in op onderzoek naar alternatieve, niet-toxische bouwstenen voor de synthese van polyurethaan. Volledig hernieuwbare grondstoffen – zoals reststromen uit suikerraffinage en de productie van biodiesel en natuurlijke oliën en vetten – worden gebruikt om bio-gebaseerde polyurethanen te ontwikkelen.

Verwante projecten

SmartPilots

  • INTERREG Europe
  • biogebaseerde economie, innovatie
Lees meer

New-C-Land

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, biomassa, innovatie
Lees meer

BIOCOMPAL

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, innovatie, materialen
Lees meer

Nano4Sports

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • gepersonaliseerde gezondheidszorg, innovatie, innovatief textiel, voucher projecten, zorginnovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Centexbel

Partners

Thomas More Kempen, Limburgse Urethaan Chemie B.V., Universiteit Maastricht, Stahl International BV

Periode

01-09-2019 tot 31-08-2022

Thema

biogebaseerde economie, innovatief textiel

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen