Duurzaamheid omvat heel wat aspecten. Voor Blauwpoort wordt op vlak van water gestreefd naar een waterneutraal bedrijventerrein. Het bedrijventerrein van bruto 42 hectare, gelegen aan de op- en afrit van de E17 zal ruimte bieden voor 15 tot 20 regionale bedrijven. Het klimaatadaptief bedrijventerrein wenst de ambities uit recent gerealiseerde terreinen te implementeren alsook de lat (opnieuw) hoger te leggen voor ondermeer water. Blauwpoort wil een voorbeeldproject vormen over hoe veel ruimte voor water ook winsten kan boeken op vlak van beeldkwaliteit, biodiversiteit, waterpositiviteit, dubbel gebruik en buurtwerking.
Een druppel regenwater die valt op de verharde oppervlaktes van het bedrijventerrein wordt niet afgevoerd richting Nieuwevaartbeek en Gaverbeek. Een Europese subsidie laat toe om heel wat ruimte te voorzien voor regenwater in brede grachten en ruime infiltratiezones. Een landschappelijk geïntegreerde waterbuffer biedt ruimte voor water voor brandweer, landbouwers en bedrijven.
Het project beoogt om alle regenwater dat op het bedrijventerrein valt, daar ook effectief vast te houden. Deze ingrepen bevatten 4,5 hectare als infiltratiezone en een waterbufferbekken van 9500 m³ dat bij voorkeur via slimme sturing enerzijds ingezet kan worden als bufferzone bij piekbuien en anderzijds in functie van hergebruik kan functioneren.
Het watersysteem zal dus trapsgewijs functioneren:
In laatste instantie wordt het overtollige hemelwater nogmaals overgestort naar de ruime infiltratiezones die op Blauwpoort voorzien zullen worden. Deze moeten voldoende ruimte voor water bieden om een laatste overstort naar de Nieuwevaartbeek, Gaverbeek en uiteindelijk de Leie te vermijden. Op die manier kan Leiedal koppelkansen creëren tussen de hoeveelheid water te bufferen en de waternoden in de regio.
Intercommunale Leiedal
15-03-2024 tot 14-03-2027
klimaat adaptatie, waterbeheer
Klimaat adaptatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact