Digitalisering tvv ondernemersSint-Truiden is een stad waar technologie en innovatie de levenskwaliteit verbeteren, een slimme stad die zich op de kaart zet in niches zoals automotive, fruit, zorg en drones. Deze stad bouwt een digitaal ondernemersplatform, bestaande uit een portaalsite en e-loket, dat informatieuitwisseling en interactie bevordert tussen stad-ondernemer en overheden onderling (Vlaamse – lokale overheid). Het lokale platform sluit dan ook van in de beginfase aan met het platform vlaanderenonderneemt.be opdat de ondernemer vanuit één geïntegreerd platform zijn dossier kan opstarten én opvolgen. Ondernemers verwachten met de overheid op een efficiënte en digitale manier te kunnen interageren.

De ‘analoge’ dienstverlening wordt grondig herdacht, alvorens te digitaliseren. Eerst worden de relevante producten geïnventariseerd over de verschillende stadsdiensten en overheden heen. Vervolgens worden de achterliggende processen geanalyseerd en indien nodig aangepast in functie en op maat van de ondernemer en zijn noden (policy design). De dienstverlening wordt vereenvoudigd, een win-win voor stad en ondernemer. De afhandelingsstroom verloopt volledig digitaal (service delivery).

Het fundament van de dienstverlening zit in de data uit de bedrijvendatabank, een lokale authentieke bron. Een eerste essentiële stap binnen het uitbouwen van deze bedrijvendatabank is de analyse van aanwezige ondernemersdata en opzetten/invullen van een kwaliteitsvolle datastructuur. Vervolgens worden deze gekoppeld aan een ‘klantenfiche’, waarin de vraag van de ondernemer wordt geregistreerd. Deze data worden gelinkt aan data binnen andere beleidsdomeinen.

Verwante projecten

GODO

  • EFRO-Vlaanderen
  • ondernemerschap, lokale overheden
Lees meer

COBEN

  • INTERREG Noordzeeregio
  • energie, hernieuwbare energie productie, ondernemerschap, burgerinitiatief
Lees meer

Qualicanes

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • renovatie, transport & logistiek, dienstverlening, lokale overheden
Lees meer

SCORE

  • INTERREG Noordzeeregio
  • data, digitalisering, innovatie, smart cities, stedelijke ontwikkeling, dienstverlening
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Stad Sint-Truiden - Stadsbestuur

Periode

06-01-2020 tot 01-10-2021

Thema

digitalisering, dienstverlening, lokale overheden, ondernemerschap

Prioriteit

Versterken van het concurrentievermogen van kmo’s

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen