Eengemaakt ondernemersloket stad AntwerpenDe stad Antwerpen zet in op een digitaal portaal waar de ondernemer op een eenvoudige digitale en veilige manier zijn onderneming correct kan starten met ook een overzicht van de status van alle vergunningen voor zijn ondernemingen en waarbij hij daarnaast persoonlijke informatie krijgt nuttig voor hem. Daarbij beogen ze een helder proces om alle lokaal afgeleverde vergunningen en toelatingen voor een vaste vestiging aan te vragen via één eenvoudig projectvoorstel door de ondernemer.

Niet alleen het proces en de vergunningsbeleving wordt vereenvoudigd, ook de afgeleverde vergunningen. Antwerpen introduceert de ondernemingsvergunning als de bundeling van de verschillende uitbating- en persoonsgebonden vergunningen en toelatingen. Deze voorstellen impliceren een geïntegreerde aanpak tussen de verschillende beleidsdomeinen en diensten met duidelijke antwoorden en één controlemoment ter plaatse tot gevolg.

De stad Antwerpen werkte in één ondernemersprogramma alle stappen uit om naar één e-loket te evolueren, waarvan alle data ook nog eens gelinkt worden aan het Vlaamse e-loket voor ondernemers, en om het vergunningsproces drastisch te vereenvoudigen, personaliseren en zoveel mogelijk gebruik te maken van gegevens die ze als overheid reeds hebben. Ook de stadsmedewerkers krijgen zo een volledig zicht op al deze gegevens. Dit stappenplan heeft zowel functionele als technische aspecten.

Met steun van het EFRO project kunnen dit proces en technische onderdelen gedeeld worden met andere partners, ondersteunen ze de verdere uitbouw en integratie van de Vlaamse diensten richting lokale besturen en zijn ze de pionier die het omgevingsloket connecteert binnen één overkoepelende aanvraag.

Verwante projecten

PROFIT

  • INTERREG 2 Zeeën
  • kmo ondersteuning, ondernemerschap, toerisme
Lees meer

Bike2School

  • EFRO-Vlaanderen
  • personen mobiliteit, lokale overheden
Lees meer

EYES

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • ondernemerschap, starters
Lees meer

EQWOS

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • kmo ondersteuning, ondernemerschap, vaardigheden
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Stad Antwerpen

Periode

01-11-2019 tot 31-10-2021

Thema

digitalisering, dienstverlening, lokale overheden, ondernemerschap

Prioriteit

Versterken van het concurrentievermogen van kmo’s

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen