Fietstunnel onder TiensesteenwegDe nieuwe Martelarenlaan, de Koning Albertlaan en de Tiensesteenweg vormen een complexe knoop van belangrijke lokale en gewestelijke wegen. De ligging van de fietssnelweg vanuit Aarschot ten noorden van de Tiensesteenweg en de fietssnelweg naar Tienen ten zuiden ervan, brengt met zich mee dat de fietsroute deze wegen kruist. Om de veiligste, aantrekkelijkste en meest haalbare oplossing te vinden voor de ligging van de fietsroute bij deze knoop werden in totaal 9 varianten onderzocht en uitgetekend.

De fietstunnel draagt bij tot zowel de technische kwaliteit als de routekwaliteit van de fietssnelweg. Verder vormt dit project, samen met de aanleg van de Martelarenlaan als fietsstraat, de schakel tussen de fietssnelweg Leuven – Aarschot en Leuven – Tienen. Niet alleen als schakel op regionale schaal, maar ook op stadsniveau zorgt deze schakel voor een duurzame ontsluiting van Haasrode Researchpark, Abdij van Park, de stationsomgeving, park Belle Vue, spoorwegplateau Leuven Noord, het Provinciaal domein en de woonkernen Kessel-Lo, Wilsele en Haasrode/Heverlee.

Specifiek omvat het EFRO-project de bouw van de tunnel onder de Tiensesteenweg en de toegangshelling die aansluit op de nieuwe Martelarenlaan. Deze Martelarenlaan zal als fietsstraat ingericht worden. De tunnel sluit aan de andere zijde aan op een nieuw fietspad, gelegen in de spoorwegtalud, die aansluiting maakt met de Brugstraat en Hoegaardsestraat als onderdeel van de fietssnelweg naar Tienen.

Time-lapse video bouwwerken

Verwante projecten

EMR Connect (ECON)

  • INTERREG Euregio Maas-Rijn
  • mobiliteit, personen mobiliteit
Lees meer

Fiets- en voetgangersbrug Aalsterse stationsomgeving

  • EFRO-Vlaanderen
  • mobiliteit, personen mobiliteit
Lees meer

Fietsbrug Zuiderpoort

  • EFRO-Vlaanderen
  • mobiliteit, personen mobiliteit, stedelijke ontwikkeling
Lees meer

Partons 2.0

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • mobiliteit, personen mobiliteit, dienstverlening, lokale overheden, landelijk gebied
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Stad Leuven - Stadskantoor

Periode

01-12-2016 tot 29-02-2020

Thema

mobiliteit, personen mobiliteit

Prioriteit

Bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen