FlexlinesFlexibele elektronica (FE) wordt wereldwijd gezien als een beloftevolle technologie omdat het printen van elektronica op dunne substraten en folies nieuwe mogelijkheden creëert. Het opent de weg naar lichte, dunne, flexibele, en draagbare elektronische producten zoals plooibare verlichting en bewegwijzering, herbruikbare sensoren, oprolbare zonnecellen en -beeldschermen. Dankzij deze innovatie kan tegemoet gekomen worden aan grote uitdagingen zoals het beheersbaar houden van de gezondheidszorg dankzij de introductie van slimme pleisters, kunnen slimme verpakkingen logistieke processen verbeteren en zal voedselverspilling afnemen dankzij geprinte sensoren die de kwaliteit meten van voedsel.

Om de FE sector in Europa tot een grotere industriële maturiteit te brengen, is het van belang dat de spelers in deze productieketen intensiever gaan samenwerken. ‘Flexlines’ brengt toonaangevende partners zoals TNO, imec, Brightlands Chemelot Campus, TU/e en de universiteiten in Hasselt, Gent en Leuven samen. Het project wil een state-of-the-art maar stabiele FE pilootlijn uitbouwen. Zo zal ingezet worden op de centralisatie van de verschillende processtappen in één enkele cleanroom op de High Tech Campus in Eindhoven.

Er wordt tevens een core one-stop-shop operationeel gemaakt, waar partners en bedrijven, in combinatie met optionele add-on integratie-technologieën, flexibele en goedkope elektronicatoepassingen kunnen laten maken en daarbij kunnen rekenen op op maat gemaakte ondersteuning. Daarnaast zijn en worden een aantal concrete showcases ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld een recent gerealiseerd prototype van een transparante fingerprint scanner en voorbeelden van mogelijke add-on integratiemogelijkheden van flexibele elektronica. Een voorbeeld hiervan is de mogelijke integratie van optische sensors in vervormbaar plastic, of een slim label geïntegreerd in papier of hard plastic. Een meer complexe integratie van de technologie omvat een mogelijke integratie van grote oppervlakten met sensoren in een vervormbaar kunststofoppervlak dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een dashboard in een auto responsief te maken.

Verwante projecten

3D4Med

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie, zorg en gezondheid
Lees meer

LogistiekLerenZonderGrenzen

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • arbeidsmarkt, innovatie, transport & logistiek
Lees meer

TERTS: Transitie in Energie via een Regierol t.o.v de Tertiaire Sector

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • energie, innovatie, koolstof arme economie, lokale overheden
Lees meer

DIALOG

  • INTERREG Europe
  • arbeidsmarkt, innovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek TNO

Partners

Katholieke Universiteit Leuven, Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum - IMEC, Stichting IMEC Nederland, Technische Universiteit Eindhoven, Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum - IMEC

Periode

01-01-2018 tot 31-12-2020

Thema

innovatie, innovatief textiel, maakindustrie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen