GIST - Growing Industry through a Sustainability TransitionGIST stimuleert groei in de proces- en maakindustrie en streeft naar succesvolle marktintroductie van technologieën die leiden tot een lager verminderd gebruik van energie of grondstoffen. Het project richt zich dus op bedrijven die innovatieve en vermarktbare producten naar de gebruiker willen brengen. Bij voorkeur hebben de technologieën dan ook een hoog potentieel qua opschaling en vermarkting. Het opschalen en vermarkten van nieuwe producten en technologie brengt hoge ontwikkelkosten mee. GIST haalbaarheidsstudies hebben als doel om de risico’s die hiervan uitgaan in kaart  te brengen en te beheersen, zodat bedrijven versneld nieuwe technologieën kunnen implementeren. GIST haalbaarheidsstudies zijn met andere woorden dan ook bedoeld om bedrijven te helpen om de zogeheten valley-of-death te overbruggen en lacunes in het businessplan op te vangen met het oog op het aantrekken van financiering. De doelgroep zijn zowel grote en middelgrote bedrijven (asset owners) in de proces- en maakindustrie, alsook KMO/MKB als technische toeleveranciers. 

GIST heeft inmiddels 5 projectoproepen succesvol gelanceerd. Na een wat aarzelende start hebben deze oproepen geleid tot een aanzienlijke portfolio van ingediende projectvoorstellen. Deze werden door de Adviesraad beoordeeld voor zowel het ecologische als het economische potentieel. Het gaat om haalbaarheidsstudies van het type FEED (Front-End Engineering and Design) met een looptijd van maximaal 12 maanden, en kleinschalige haalbaarheidsstudies van maximaal 6 maanden. In deze haalbaarheidsstudies komen onderwerpen aan bod die zicht situeren in verschillende cleantech domeinen zoals de energietransitie, mobiliteit en circulaire economie. Na de eerste oproepen is GIST verder bekend geraakt en verliep de instroom van voorstellen in de tweede helft van het project bijna vanzelf. Inmiddels zijn er de eerste projectdemonstraties en getuigenissen van de deelnemende bedrijven. Het project zet zijn werking in 2020 dan ook voort om bijkomend kansen te bieden aan bedrijven in de grensregio. 

Verwante projecten

CREMABI - CREatieve MAtchmaking voor BEdrijfsmodel-Innovatie

  • EFRO-Vlaanderen
  • creatieve industrieën, kmo ondersteuning, ondernemerschap
Lees meer

IMPACT

  • EFRO-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, biomassa, circulaire economie, innovatie, kmo ondersteuning
Lees meer

WBDuraPaint

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, innovatie, maakindustrie
Lees meer

RIGHT

  • INTERREG Noordzeeregio
  • arbeidsmarkt, blauwe groei, energie, innovatie, kmo ondersteuning, vaardigheden
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Cleantech Flanders

Partners

Act&Sorb, Bioterra, Group Ceyssens, Ludiso, Dirk Maris, Suez R&R BE North NV, Clean Tech Delta, Gemeente Rotterdam, Busser Beheer, SRM Solutions, Peelpioneers, Ioniqa Technologies, Ekkehart, Kanters, Dukeron

Periode

01-01-2018 tot 31-12-2020

Thema

kmo ondersteuning, koolstof arme economie, maakindustrie

Prioriteit

Behoud en bescherming van het milieu en efficiënt gebruik van grondstoffen

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen