I-QUAZowel in Nederland als in Vlaanderen ligt er voor de komende decennia een grote opgave ten aanzien van het vervangen en opnieuw aanleggen van afvalwatervoorzieningen in het buitengebied. Aan beide zijden van de grens wordt daarom gezocht naar innovatieve en duurzame toepassingen. Omdat commerciële oplossingen niet beschikbaar zijn, is experimenteel ontwikkelen, testen, monitoren en demonstreren van innovatieve afvalwatervoorzieningen op verschillende type locaties van belang. De oplossingen zijn gericht op waterrecuperatie en het besparen of terugwinnen van grondstoffen. Aandachtspunt hierbij is de industriële toepasbaarheid van de te ontwikkelen voorzieningen, zodat toekomstige grootschalige uitrol van de ontwikkelde toepassingen mogelijk is.

‘I-QUA’ zet in op verschillende testcases. Het hergebruik van water wordt onderzocht in een carwash in Nerhoven (NL) waarbij een decentrale zuivering gerealiseerd zal worden en het afvalwater geschikt gemaakt wordt voor bedrijfsmatig hergebruik. Daarnaast wordt een mobiele zuiveringsinstallatie met plantenzuivering ontwikkeld, specifiek geschikt voor events waarbij tijdelijke mobiele toiletten, eettentjes, douches gebruikt worden. Vaak wordt het water gewoon op het oppervlaktewater geloosd of afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. ‘I-QUA’ tracht de hele keten van wateraanvoer, -afvoer en zuivering optimaal op elkaar af te stemmen tot een totaalconcept. In een sportcomplex van voetbalvereniging HVCH Heesch wordt ingezet op het terugwinnen van grondstoffen en worden de afvalwaterstromen volledig gescheiden zodat o.a. urine tot meststof opgewerkt kan worden. 

Grenzeloos samenwerken met I-QUA

Verwante projecten

Circulair Onderhoud

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • circulaire economie, innovatie
Lees meer

AVENIRS

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie, kmo ondersteuning, ondernemerschap, voedingsindustrie
Lees meer

DepollutAir

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie, luchtkwaliteit
Lees meer

Design 4 Innovation

  • INTERREG Europe
  • creatieve industrieën, innovatie, ondernemerschap
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Gemeente Bernheze

Partners

Ecobeton Water Technologies, VITO, Provincie West-Vlaanderen, Aquafin, Igodt tuincreaties, Universiteit Gent, Gemeente Gilze en Rijen, Pukkemuk

Periode

01-04-2017 tot 31-03-2020

Thema

afvalwater, circulaire economie, innovatie, waterbeheer, waterkwaliteit

Prioriteit

Behoud en bescherming van het milieu en efficiënt gebruik van grondstoffen

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen