InnoLab

De Food Pilot is momenteel goed uitgerust met zeer veelzijdige apparatuur voor het simuleren van de meeste voedingsbewerkingen op pilootschaal, ook voor de extractie van (nieuwe) eiwitten. Extracties van eiwitten leveren echter niet altijd grote hoeveelheden eiwit op, waardoor de volgende processingstappen niet altijd op pilootschaal haalbaar zijn. Daarenboven zijn van de nieuwe alternatieve eiwitbronnen in de exploratieve fase van de primaire productie geen grote hoeveelheden voorradig om verder te verwerken. Om tegemoet te komen aan de vragen van de KMO’s om ook met kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen innovatieve technologieën te kunnen testen, is er een duidelijke nood om te investeren in een food grade ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële apparatuur (vanaf 0,5 kg/u).

Specifiek zal via dit project geïnvesteerd worden in kleinschalige apparatuur voor het wassen, versnijden, vermalen, voorbehandeling, scheiden, drogen en vormgeven van grondstoffen. De stappen vóór de eiwitextractie zijn apparatuur voor de voorbehandeling van de grondstoffen. De stappen na extractie leiden tot productontwikkeling. Het project omvat ook de uitbreiding van de technieken en infrastructuur die met aankoop van nieuwe apparatuur gekoppeld is.

In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen zo volledige verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse grondstoffen tot nieuwe eindproducten in de subsectoren groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden, enzovoort. Een unieke testomgeving in Vlaanderen en in het buitenland.

Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij klanten.

 

Verwante projecten

CAPTURE

CAPTURE

  • EFRO-Vlaanderen
  • bodem, innovatie, materialen, ondernemerschap
Meer lezen
SalFar

SalFar

  • INTERREG Noordzeeregio
  • agro-food, innovatie
Meer lezen
USAR

USAR

  • INTERREG 2 Zeeën
  • bodem, circulaire economie, innovatie
Meer lezen
Beton naar hoogwaardig beton

Beton naar hoogwaardig beton

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • bouw, circulaire economie, innovatie, materialen
Meer lezen

Financiële info

Partners

EIGEN VERMOGEN VH INSTITUUT VOOR LANDBOUW- EN VISSERIJONDERZOEK - ILVO-T&V 370, Flanders'FOOD

Periode

10-07-2021 tot 31-12-2023

Thema

agro-food, innovatie, voedingsindustrie

Prioriteit

React-EU: groen, digitaal en veerkrachtig herstel

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Contact

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen