Insect Pilot PlantMet steun van EFRO realiseren Thomas More, KULeuven en VITO de “Insect Pilot Plant”. Een flexibele en breed inzetbare pilootinstallatie voor het kweken, oogsten en verwerken van insecten. Hierbij aansluitend wordt deze installatie ter beschikking gesteld aan bedrijven en wordt de opgebouwde expertise verspreid naar de verschillende doelgroepen.

Insecten hebben het potentieel om een hoeksteen te vormen van de biogebaseerde economie en de basis te vormen van een nieuwe waardeketen. Ze kunnen immers gekweekt worden op organische reststromen en zetten deze efficiënt om naar hoogwaardige grondstoffen zoals eiwitten, vetten en chitine. Ze vormen een duurzame bron van grondstoffen en kunnen gebruikt worden in een brede waaier aan toepassingen in de voedings- en voedersector en als grondstof voor biogebaseerde chemicaliën.

KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO hebben de laatste jaren expertise opgebouwd over de kweek en verwerking van insecten. De projecten die het kweken, oogsten en verwerken van insecten bestuderen in Vlaanderen bevinden zich nog op laboschaal. Om de vertaalslag naar industriële productie mogelijk te maken, is er nood aan expertise op pilootschaal.
De doelstelling van dit project is dan ook om deze leemte op te vullen door de bouw van een breed inzetbare pilootinstallatie. Hiermee kan de expertise binnen de onderzoekscentra verder verhogen en kan de opgebouwde expertise overdragen naar de verschillende doelgroepen van het project zijnde: bedrijven met organische reststromen, nieuwe en bestaande insectenkwekers, de voedingsvoederindustrie, de chemische en farmaceutische industrie, de overheden en het brede publiek.

Verwante projecten

CareForMore

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, zorginnovatie
Lees meer

ISE

  • INTERREG 2 Zeeën
  • innovatie, internationalisering, kmo ondersteuning, ondernemerschap
Lees meer

DigitalDeConstruction

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • bouw, digitalisering, innovatie
Lees meer

IMPACT

  • EFRO-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, biomassa, circulaire economie, innovatie, kmo ondersteuning
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Katholieke Universiteit te Leuven - KU Leuven - Campus Geel - Wetenschap & Technologie (Thomas More K)

Partners

Thomas More Kempen - Thomas More Kempen vzw, VITO - VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK

Periode

01-06-2017 tot 31-05-2020

Thema

biogebaseerde economie, biomassa, innovatie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen