Integratie van 3D metaalprintenAdditieve of laagopbouwende technologie, ook wel 3D printen genoemd, heeft de voorbije jaren de evolutie gemaakt van prototypesfeer naar industriële inzetbaarheid. Daar waar initieel enkel polymeren geprint werden, maakt de huidige technologie het mogelijk om complexe componenten uit metaal te printen.

Via het EFRO-project “Integratie van 3D metaalprinten creëren SIRRIS en Syntra Limburg een demonstratieruimte waar 3D metaalprinttechnologie wordt voorgesteld in een industriële context. Hierbij beogen ze een unieke opstelling waar in één ruimte de volledige productieketen gedemonstreerd wordt, gaande van productdesign, 3D metaalprinten tot nabewerking.

De initiële opstart van het demonstratieproject wordt gerealiseerd door Sirris. SYNTRA Limburg zal als partner in het project betrokken worden vanaf het begin. Tegen het einde van het project
verhuist heel het demonstratieproject naar de T2-campus waar Syntra Limburg de begeleiding en training op zich zal nemen.

In eerste instantie richt men zich op de metaal bewerkende bedrijven binnen de gespecialiseerde maakindustrie. Daaropvolgend wordt ook gemikt op het brede publiek van ontwerpers, ontwikkelaars en technici die creatief op zoek zijn naar nieuwe oplossingen om hun producten en ideeën te verwezenlijken.

Bekendmaking, beleving, beslissing en bedrijven zijn de begrippen die centraal staan in de projectwerking. Dankzij de SIRRIS-SYNTRA-samenwerking wordt opgebouwde diepgaande technologische expertise met betrekking tot 3D-metaalprinten samengebracht in een toegankelijk demonstratieplatform en vervolgens breed verspreid dankzij laagdrempelige opleiding.

Verwante projecten

DGE-ROLLOUT

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • hernieuwbare energie productie, innovatie, koolstof arme economie
Lees meer

CoCreatie-Hub Bedrijven in de Kempen Insect Cluster

  • EFRO-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, innovatie, materialen
Lees meer

Fibersort

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • innovatie, innovatief textiel, maakindustrie, materialen
Lees meer

URBCON

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • bouw, circulaire economie, innovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie - SIRRIS LEUVEN

Partners

SYNTRA-LIMBURG - SYNTRA-LIMBURG vzw

Periode

01-05-2017 tot 30-04-2019

Thema

innovatie, maakindustrie, materialen

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen