KraK West - Krachtige Kernen in West-VlaanderenLokale besturen staan voor een aantal uitdagingen qua detailhandelsbeleid. De vergrijzing, grotere mobiliteit, het toegenomen belang van experienceshopping, digitalisering,.. hebben het winkelgedrag van de consument gewijzigd. Aan de aanbodzijde zijn er ook allerlei tendensen bezig: branchevervaging, internationalisering, filialisering, de verder groei van webwinkels, etc. Zonder gewijzigd beleid wordt verwacht dat baanwinkels en grote winkelgebieden nog meer aan belang zullen winnen, met een verdere toename van commerciële leegstand in de kernen tot gevolg. Hierdoor worden deze minder aantrekkelijk voor bewoners, bezoekers, investeerder en ondernemers.

Dit project speelt in op de hieronder beschreven uitdagingen, door een aantal tools en acties te creëren voor en door het lokaal beleid. Geconfronteerd met de eerste effecten van ondervermelde trends wensen de betrokken lokale besturen concrete antwoorden te bieden en een reëel dynamiserend kernversterkend beleid te realiseren.

Concrete acties zoals het stimuleren van dialoog tussen beleid, handelaars en hun consumenten; het definiëren van een USP per gemeente; het stimuleren van een aantal kernversterkende maatregelen zoals het wegwerken van leegstand en het opwaarderen van de kernen; het introduceren van nieuwe technologieën en apps om de shopping experience te vergroten; handelaars stimuleren om actief na te denken over hun toekomst, etc. dragen bij tot een gunstig klimaat voor ondernemerschap in de kleinhandel. Dit zal uiteindelijk leiden tot versterking van de kernen.

Retail Safari

Bekijk meer video's van dit project via: https://www.youtube.com/channel/UCTbPk3LIvT-dYF-CQ8bUu0Q/videos

Verwante projecten

DESIGN'IN

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • internationalisering, kmo ondersteuning
Lees meer

Naar een geïntegreerde digitale dienstverlening voor ondernemers

  • EFRO-Vlaanderen
  • data, digitalisering, ondernemerschap, smart cities, stedelijke ontwikkeling
Lees meer

sub>urban

  • INTERREG URBACT
  • renovatie, stedelijke ontwikkeling
Lees meer

CUPIDO

  • INTERREG Noordzeeregio
  • creatieve industrieën, erfgoed, kmo ondersteuning, ondernemerschap, starters
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Provinciaal netwerk van stedelijke ondernemingscentra - KORTRIJKS ONDERNEMERSCENTRUM

Partners

Stad Roeselare - Stadhuis, Gemeente Lichtervelde - Gemeentehuis Lichtervelde, Stad Blankenberge, Stad Brugge - Administratie, Stad Izegem - Stad Izegem - Administratie, Stad Menen - Algemene administratie, Stad Ieper - Algemene diensten, Unie van Zelfstandige Ondernemers - West-Vlaanderen, TOERISME OOSTENDE, Gemeente Koksijde - Gemeentehuis Koksijde, Stad Tielt - Stadhuis, Stad Oostende - Stadhuis Oostende, Stad Kortrijk - Stadhuis Kortrijk

Periode

01-09-2016 tot 30-11-2018

Thema

kmo ondersteuning, ondernemerschap, stedelijke ontwikkeling

Prioriteit

Versterken van het concurrentievermogen van kmo’s

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen