LignoValue PilotHet doel van EFRO-project “LignoValue” dat uitgevoerd wordt door VITO en Worley Belgium, is het realiseren van een pilootlijn voor het succesvol demonstreren van technologieën om lignine en hout te depolymeriseren en te fractioneren/op te zuiveren tot fracties bio-aromaten op een relevante schaal.

De huidige industriële productie van chemicaliën, polymeren en materialen steunt in grote mate op het gebruik van fossiele brandstoffen. De uitputting van deze fossiele brandstoffen drijft het huidige economische model echter in de richting van alternatieven voor een duurzamere biogebaseerde economie.

Lignocellulose biomassa (bv. hout, gras, stro, maïsstro) werd reeds in verschillende studies geïdentificeerd als de biomassa bij uitstek voor de duurzame productie van chemicaliën, en vooral voor de productie van bio-aromaten.

Deze pilootlijn zal het mogelijk maken om relatief zuivere chemische bouwstenen en mengsels met een hoge innovatieve waarde aan te bieden aan bedrijven en onderzoeksinstellingen tegen marktconforme prijzen (vooral na het project).
Zo zal de pilootlijn beantwoorden aan de vraag van Vlaamse en Europese bedrijven om innovatieve, gefunctionaliseerde bio-aromaten te kunnen bekomen voor hun productontwikkeling. Tevens biedt de pilootopstelling de mogelijkheid om de gebruikte processen en condities verder te onderzoeken en te optimaliseren, evenals nieuwe applicaties te ontwikkelen.

Verwante projecten

ADAGIO

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • agro-food, innovatie
Lees meer

DigitalDeConstruction

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • bouw, digitalisering, innovatie
Lees meer

Puur Natuur: 100% biobased

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • biogebaseerde economie, innovatief textiel
Lees meer

ValBran

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, innovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK

Partners

VLAAMSE MILIEUHOLDING, JACOBS BELGIE - JACOBS BELGIE - JACOBS BELGIQUE

Periode

30-05-2018 tot 29-05-2021

Thema

biogebaseerde economie, innovatie, koolstof arme economie, materialen

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen