Machinebouw en Mechatronica centrum West-VlaanderenHet Machinebouw en Machatronicacentrum is ontstaan uit een samenwerking tussen KUL, UGent, Sirris en Howest.
Het centrum focust op drie componenten:
1. Innovatiecentrum 4.0 waar nieuwe technologieën voor mechatronica en de productiesector worden onderzocht, ontwikkeld en gedemonstreerd.
2. Technologielabo rond Virtual & Augmented Reality, één van de basistechnologieën die verschillende aspecten van Industrie 4.0 ondersteunen. Hier worden technologische evoluties opgevolgd, de toepasbaarheid in de mechatronica- en productiesector bekeken en industriële voorbeeldapplicaties uitgewerkt.
3. Twee applicatielabs rond Slimme en Flexibele Productie en Assemblage en Slimme Productieaansturing waar vooral vertaalonderzoek gebeurt en apparatuur en kennis breed wordt verspreid aan de bedrijven om de haalbaarheid van nieuwe technologieën voor hun toepassing te evalueren.
Een belangrijke succesvoorwaarde voor dit project is een continue, open samenwerking tussen de partners, bedrijven en onderzoekscentra. Daarom werd parallel met het centrum een Open Innovatie Platform opgericht, waar bedrijven, kenniscentra en overheden permanent de evolutie van het centrum bijsturen, nieuwe technologische trends detecteren en opvolgen.

Verwante projecten

VEG-I-TEC: onderzoeksgebouw

  • EFRO-Vlaanderen
  • agro-food, innovatie, waterkwaliteit
Lees meer

BluAct

  • INTERREG URBACT
  • blauwe groei, innovatie, ondernemerschap, stedelijke ontwikkeling
Lees meer

InQbet Accelerator

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, kmo ondersteuning, ondernemerschap
Lees meer

BlueChem

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie - SIRRIS LEUVEN

Partners

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, Technische Universitaire Alliantie voor economische transformatie in West-Vlaanderen, Katholieke Universiteit te Leuven - KU Leuven - Campus Brugge - Wetenschap & Technologie (KHBO), Universiteit Gent - st.-pietersnieuwstraat, Hogeschool West-Vlaanderen, Vlaamse autonome hogeschool

Periode

01-01-2017 tot 31-08-2019

Thema

digitalisering, industrie 4.0, innovatie, maakindustrie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen