RE C²Wanneer een product of materiaal niet meer gebruikt wordt door een bedrijf, wordt het potentieel afval. In een circulaire economie kan dit product of materiaal echter een grondstof worden voor andere bedrijven en dus een meerwaarde en/of besparingen opleveren.

Afvalpreventie en -beheer worden steeds belangrijker voor bedrijven, onder meer door reglementaire beperkingen en ook economische en zelfs strategische belangen om het door hen geproduceerde afval te beperken. Het project RE C² wil bedrijven begeleiden naar een beter beheer van hun afval. De projectpartners streven naar het optimaal gebruikmaken van plaatselijke middelen en knowhow, het verminderen van de hoeveelheid afval dat niet wordt hergebruikt en het aanmoedigen van de economische ontwikkeling van de grensregio door middel van plaatselijke initiatieven, met name door de implementatie van korte ketens.

De projectpartners werken hiervoor op vier sporen: (1) Het analyseren van problemen in verband met afvalstromen en bedrijven helpen om oplossingen te vinden. (2) Het stimuleren van synergiën tussen bedrijven en het oprichten van grensoverschrijdende werkgroepen die specifieke onderwerpen behandelen op het gebied van afvalbeheer en het opzetten van korte ketens. (3) Het mogelijk maken van de ontwikkeling van voorbeeldmodellen in het gebied, op basis van succesverhalen van bedrijven. (4) Het stimuleren van het hergebruik van materialen en de opkomst van innovatieve recyclagemethoden.

De projectpartners organiseren onder meer bedrijfsbezoeken, ontmoetingen tussen bedrijven en collectieve en individuele coaching.

RE C²

Andere video van dit project: https://youtu.be/wjTN8BU9MPs

Verwante projecten

IDENT-ify Flanders

  • EFRO-Vlaanderen
  • internationalisering, kmo ondersteuning, ondernemerschap
Lees meer

I²PCC - Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech

  • EFRO-Vlaanderen
  • internationalisering, kmo ondersteuning, ondernemerschap
Lees meer

Transitie naar gespecialiseerde logistiek

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, kmo ondersteuning, mobiliteit, ondernemerschap, transport & logistiek
Lees meer

Ruralité

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • agro-food, circulaire economie, creatieve industrieën, erfgoed, kmo ondersteuning, ondernemerschap, renovatie, toerisme, landelijk gebied
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Chambre de commerce et d'industrie Grand Est (Frankrijk)

Vlaamse partners

Vlaamse Confederatie Bouw - VCB

Periode

01-01-2016 tot 31-12-2019

Thema

afvalbeheer, bouw, kmo ondersteuning

Prioriteit

Versterken van het concurrentievermogen van kmo’s

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen