Triple F: Food From Food



‘Triple F’ richt zich op verschillende reststromen uit de consumptie, zoals wortel, fruit, oesterzwamvoetjes en rabarber in Nederland en prei, fruit, bierbostel en witlof in België. Een ‘kansenkaart’ van de grensregio is uitgewerkt met een overzicht van vraag en aanbod bij bedrijven wat betreft plantaardige reststromen, inclusief de verschillende technologieën die toegepast kunnen worden om resten te herbestemmen zoals bijvoorbeeld drogen, vriezen, verhitten.

Inmiddels zijn er ca. twaalf projecten gestart en er verschillende zitten in de aanvraagprocedure ter goedkeuring. Elk project wordt zowel financieel ondersteund als met expertise, onderzoeks- en testfaciliteiten van de partners in het Food from Food consortium. Voorbeelden van projecten zijn:

  • verwaarding van citruspulp tot food ingrediënten: Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. In dit Food from Food project onderzoekt PeelPioneers hoe citrusschillen kunnen worden omgezet in voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers) en soepen en sauzen;
  • innovatieve samenwerking tussen witloofteler en krokettenproducent: Grondwitloof is een puur Belgisch product. Jammer genoeg gaat er heel wat verloren tijdens het kuisen van het witloof en gaat een aanzienlijk deel van de oogst naar de tweede keus markt. In het project Food from Food wordt door Gastronello en Cools nagegaan hoe de reststromen witloof het best verzameld en verwerkt kunnen worden tot ingrediënten voor kroketten;
  • Botanicbites: Botanic Bites valoriseert grote nevenstromen aan groenten en maakt er onderscheidend plantaardig voedsel van; sappiger, smakelijker, voedzamer, gezonder en duurzamer. Nu wordt er een vegetarische snack ontwikkelt met een langere houdbaarheid buiten het koelschap.

FoodfromFood Congres

Verwante projecten

MiteControl

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • agro-food, innovatie, life sciences
Lees meer

INDU-ZERO

  • INTERREG Noordzeeregio
  • circulaire economie, industrie 4.0, innovatie, renovatie
Lees meer

WOW!

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • afvalwater, circulaire economie
Lees meer

CircTex

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • circulaire economie, innovatie, materialen
Lees meer

Projectleider

Brainport Development

Partners

Flanders' FOOD, EV ILVO, Groentenhof, Wilderhof, Traicar, ATW Cools, Sowepo, Versalof, Aardappelhoeve, Stichting Food Tech Park Brainport, Bodec, Van Rijsingen Groep, Fi&S, HAS Hogeschool, Innovatiesteunpunt, Brightlabs, Botanic Bites, Verbruggen Paddestoelen, Fruitsorteerbedrijf van den Elzen, Bazqet

Periode

01-01-2017 tot 31-12-2020

Thema

agro-food, biomassa, circulaire economie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen