Triple F: Food From Food

‘Triple F’ richt zich op verschillende reststromen uit de consumptie, zoals wortel, fruit, oesterzwamvoetjes en rabarber in Nederland en prei, fruit, bierbostel en witlof in België. Een ‘kansenkaart’ van de grensregio is uitgewerkt met een overzicht van vraag en aanbod bij bedrijven wat betreft plantaardige reststromen, inclusief de verschillende technologieën die toegepast kunnen worden om resten te herbestemmen zoals bijvoorbeeld drogen, vriezen, verhitten.

Inmiddels zijn er ca. twaalf projecten gestart en er verschillende zitten in de aanvraagprocedure ter goedkeuring. Elk project wordt zowel financieel ondersteund als met expertise, onderzoeks- en testfaciliteiten van de partners in het Food from Food consortium. Voorbeelden van projecten zijn:

  • verwaarding van citruspulp tot food ingrediënten: Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. In dit Food from Food project onderzoekt PeelPioneers hoe citrusschillen kunnen worden omgezet in voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers) en soepen en sauzen;
  • innovatieve samenwerking tussen witloofteler en krokettenproducent: Grondwitloof is een puur Belgisch product. Jammer genoeg gaat er heel wat verloren tijdens het kuisen van het witloof en gaat een aanzienlijk deel van de oogst naar de tweede keus markt. In het project Food from Food wordt door Gastronello en Cools nagegaan hoe de reststromen witloof het best verzameld en verwerkt kunnen worden tot ingrediënten voor kroketten;
  • Botanicbites: Botanic Bites valoriseert grote nevenstromen aan groenten en maakt er onderscheidend plantaardig voedsel van; sappiger, smakelijker, voedzamer, gezonder en duurzamer. Nu wordt er een vegetarische snack ontwikkelt met een langere houdbaarheid buiten het koelschap.

FoodfromFood Congres

Verwante projecten

Logo Efro Eu

IMPROVED

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • circulaire economie, innovatie, waterkwaliteit, waterkwantiteit
Meer lezen
REFRAME

REFRAME

  • INTERREG Noordzee
  • agro-food, data, kmo ondersteuning, vaardigheden
Meer lezen
PSYCHE

PSYCHE

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • circulaire economie, innovatie
Meer lezen
SHAREPAIR

SHAREPAIR

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • circulaire economie, digitalisering, smart cities
Meer lezen

Financiële info

Totale projectkost: € 2.551.580

Projectleider

Brainport Development

Partners

Aardappelhoeve, ATW Cools, Bazqet, Bodec, Botanic Bites, Brightlabs, EV ILVO, Fi&S, Flanders' FOOD, Fruitsorteerbedrijf van den Elzen, Groentenhof, HAS Hogeschool, Innovatiesteunpunt, Sowepo, Stichting Food Tech Park Brainport, Traicar, Van Rijsingen Groep, Verbruggen Paddestoelen, Versalof, Wilderhof

Periode

01-01-2017 tot 31-12-2020

Thema

agro-food, biomassa, circulaire economie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Contact

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen