VEG-I-TEC: onderzoeksgebouwIn dit project wordt een onderzoekgebouw verwezenlijkt voor industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling rond verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie.

Het zal bestaan uit 2 hallen:

één voor proces- en afvalwaterbehandeling in de brede zin en specifiek voor de hele voedingsindustrie;één voor verwerking van groenten en aardappelen van geoogst tot en met verpakt product, waaraan modulaire, mobiele piloten voor waterbehandeling kunnen aangesloten worden.

Er is ook stockeerruimte bij diverse temperaturen mogelijk; alsook een fermentatieruimte voor solid state en (fed-)batch fermentoren en een ondersteunend analytisch/microbiologisch labo.

Het draagt bij tot het concept VEG-i-TEC, welke staat voor het ter beschikking stellen van proefinstallaties voor toegepast onderzoek, training en demonstraties (Living lab) en het tot stand komen van nieuwe technologische ontwikkeling en het samenbrengen van de expertise vertegenwoordigt door diverse kennis- en onderzoeksinstellingen. Met de intentie het mogelijk maken de impact op de hele keten van geoogst product t.e.m. verpakt product alsook de verliesstromen en afvalstromen (plantaardig als water) te onderzoeken en dit in een L2 omgeving (dit laat toe met pathogenen te werken), wat op zich al innovatief is. M.a.w. het doel is het mogelijk maken om het effect van verschillende eenheidsbewerkingen waaronder innovatieve technologieën te evalueren in functie van de kwaliteit van het eindproduct (effect op de houdbaarheid met gewenste organoleptische kwaliteiten en voedselveiligheid), het hygiënisch ontwerp en het water- en energieverbruik; alsook de waterkwaliteit.

Verwante projecten

Machining4.0

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • industrie 4.0, innovatie
Lees meer

EXSKALLERATE

  • INTERREG Noordzeeregio
  • industrie 4.0, innovatie, kmo ondersteuning, maakindustrie
Lees meer

LignoValue Pilot

  • EFRO-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, innovatie, koolstof arme economie, materialen
Lees meer

BlueChem

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Universiteit Gent - st.-pietersnieuwstraat

Periode

01-01-2018 tot 30-06-2022

Thema

agro-food, innovatie, waterkwaliteit

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen