VEG-i-TEC

De verwerking van geoogste gewassen, zoals de productie van gesneden, verse en bevroren groenten, bestaat uit opeenvolgende stappen: snijden, trimmen, wassen, soms blancheren, ontwateren, verhitten en verpakken. Voor de voedselkwaliteit en -veiligheid zijn deze verwerkingsstappen met elkaar verbonden. De prestaties van één processtap beïnvloeden dus de prestaties van de vervolgstappen. Tot op vandaag isoleert onderzoek telkens één stap van de hele verwerkingslijn en bestudeert dit als een onafhankelijk proces. De stap van onderzoeksfase naar implementatie van technologische innovaties is echter soms te groot voor bedrijven omdat bepaalde socio-economische factoren niet in rekening zijn gebracht of gekend.

VEG-i-TEC investeert in modulair en mobiel opgebouwde proceslijnen, op pilootschaal, die representatief zijn voor de groente- en aardappelverwerkende bedrijven en die de verschillende verwerkingsstappen kunnen onderzoeken. Via de piloothal kan een flexibele verwerkingslijn worden opgesteld in functie van de vraag van de betrokken bedrijven. Zo kan het effect van verschillende eenheidsbewerkingen worden geëvalueerd in functie van de kwaliteit van het eindproduct, het hygiënisch ontwerp alsook het water- en energieverbruik. Tevens kan gekeken worden wat de economische, ecologische (duurzaamheid) en/of sociale impact is van deze innovatieve technologieën. Deze aanpak maakt het mogelijk om een volledig antwoord te bieden aan bedrijven omtrent het al of niet kiezen van een welbepaalde technologie en hoe deze te implementeren in het bedrijf.

Daarnaast verenigt dit technologisch expertisecenter alle expertise aanwezig in de onderzoekswereld en in de bedrijfswereld rond het verwerken van groenten en aardappelen. Deze kennis kan gebruikt worden in de opleidingen van (ingenieurs)studenten of in workshops voor bedrijven.

VEG-i-TEC maakt deel uit van de projectenportefeuille GoToS3.

Verwante projecten

Tourism Factory

Tourism Factory

  • EFRO-Vlaanderen
  • innovatie, ondernemerschap
Meer lezen
RECY-COMPOSITE

RECY-COMPOSITE

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • circulaire economie, innovatie, materialen
Meer lezen
Alt Ctrl Trans

Alt Ctrl Trans

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie
Meer lezen
Leve(n)de Bodem

Leve(n)de Bodem

  • INTERREG Vlaanderen-Nederland
  • bodem, innovatie, materialen
Meer lezen

Financiële info

Projectleider

Universiteit Gent

Partners

Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST), TUA West

Periode

01-01-1900 tot 01-01-1900

Thema

innovatie, voedingsindustrie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Contact

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen