WBDuraPaint 

 In de regio's Hauts de France-Grand Est, Wallonië en Vlaanderen zijn er heel wat ondernemingen actief in de verf- en laksector. Voor deze professionals is het belangrijk efficiëntere en minder schadelijke producten te verkrijgen die in overeenstemming zijn met Europese richtlijnen.

WBDuraPaint heeft tot doel watergedragen bio-gebaseerde en duurzame verfsystemen te ontwikkelen die hoge prestaties (corrosieweerstand, UV-bestendigheid en brandwerendheid) combineren met een lage milieu-impact (geen toxische verbindingen en zeer lage emissies van vluchtige organische stoffen). Deze waterige, duurzame verven en lakken zullen de geschikte eigenschappen en prestaties vertonen om metaal, hout en vloeren te coaten, zowel binnen als buiten, in de sector van de bouw en het transport. De ontwikkelde oplossingen moeten ook economisch levensvatbaar zijn. Er worden twee ontwikkelingstrajecten overwogen: verven op epoxybasis en verven op polyurethaanbasis.

Om deze verschillende uitdagingen te realiseren werd een multidisciplinair platform opgericht waarbij vijf internationaal erkende onderzoekscentra zijn betrokken. Zij werken nauw samen voor de synthese van nieuwe harsen, de selectie van additieven en de functionalisering ervan, de volledige formulering van verven en lakken via het gebruik van hogedebiettools, de evaluatie van eigenschappen en prestaties van de verf aangebracht op verschillende ondergronden en de evaluatie van de impact op het milieu.

De projectpartners organiseren ook opleidingen en workshops in de grensregio.

Verwante projecten

Uitbouw BioVille - derde vleugel

  • EFRO-Vlaanderen
  • biogebaseerde economie, zorg en gezondheid, zorginnovatie
Lees meer

VEG-i-TEC

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • innovatie, voedingsindustrie
Lees meer

SmartPilots

  • INTERREG Europe
  • biogebaseerde economie, innovatie
Lees meer

NMP-REG

  • INTERREG Europe
  • innovatie, maakindustrie, materialen
Lees meer

Financiële info

Projectleider

Materia Nova (Wallonië)

Vlaamse partners

FLAMAC, Coatings Research Institute

Periode

01-10-2017 tot 30-09-2021

Thema

biogebaseerde economie, innovatie, maakindustrie

Prioriteit

Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen