Global Bio-Product Center of Excellence 2025

Precisiefermentatie waarbij micro-organismen worden ingezet om specifieke biomoleculen (zoals bijvoorbeeld proteïnen) te produceren, opent een nieuwe manier om tegemoet te komen aan de toenemende vraag voor duurzame en voedzame voedselproductie. Hoewel biotechs globaal inzetten om biomoleculen te produceren via precisiefermentatie, blijft de toepassing ervan nog beperkt. Kostenefficiënte productie op grote schaal, als gevolg van beperkte scale-up capaciteit, de beperkte ontwikkelingsexpertise en de hoge investeringen die nodig zijn om fermentatiecapaciteit te bouwen, is een grote hindernis voor biotechs om bioproducten grootschalig te introduceren.

Dit project heeft als doel om te investeren in de uitbouw van een platform, Global Bio-Product Center of Excellence (CoE), dat onderzoek faciliteert naar schaalbare, duurzame, kostenefficiënte en kwalitatieve precisiefermentatieprocessen. Het investeren in onderzoek- en innovatiecapaciteit voor precisiefermentatie in Vlaanderen, zal biotechs de mogelijkheid geven om toegang te krijgen tot test- en experimenteerinfrastructuur en begeleiding te krijgen op vlak van giststam- en procesontwikkeling. Hiermee beoogt AB InBev start-ups en scale-ups actief in de voedingsindustrie te ondersteunen om zodoende verdere ontwikkeling en de opschaling van productie van innovatieve bio-producten naar industriële schaal op een kost-efficiënte wijze mogelijk te maken en te versnellen.

AB InBev maakt hierbij gebruik van zijn eeuwenoude expertise in fermentatie op grote industriële schaal, in combinatie met innovatieve in-huis geconcipieerde onderzoeks- en ontwikklingsstrategieën (O&O) die zullen worden aangeboden aan marktconforme tarieven. Daarnaast zullen ook interacties met kennisinstellingen en andere actoren teweeg worden gebracht en versterkt worden. Dit unieke platform zal het sluitstuk vormen in de waardeketen van onderzoeksgroepen en KMOs die toegepaste onderzoek naar giststammen en precisiefermentatie effectief wensen te valoriseren in de markt.

Op lange termijn wil AB InBev de wereldleider worden voor de precisiefermentatie industrie door een one-stop-shop aanbieder te worden, die end-to-end ondersteuning biedt aan start-ups en scale-ups, van giststamontwikkeling tot commerciële productie.

 

Verwante projecten

main_Interreg_Europe_png

HYPERION

  • INTERREG Europe
  • Onderzoek en innovatie
Meer lezen
main_interreg_NWE(1)

ReNu2Cycle

  • INTERREG Noordwest-Europa
  • Circulaire economie, Grondstoffen efficiëntie, Land- En Tuinbouw, Voedingsindustrie
Meer lezen
TERAFOOD

TERAFOOD

  • INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen
  • Innovatie, Voedingsindustrie
Meer lezen
Anicells

Anicells 2.0

  • EFRO-Vlaanderen
  • Onderzoek en innovatie, Zorg en gezondheid, Zorginnovatie
Meer lezen

Financiële info

Totale projectkost: € 6.516.105

Partners

AB Inbev - Anheuser-Busch InBev

Periode

03-02-2025 tot 31-12-2027

Thema

Onderzoek en innovatie, Voedingsindustrie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Contact

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen