
Proefcentrum Hoogstraten zal door middel van cocreatie met telers, coöperatie, innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en overheden innovatieve duurzame en klimaatrobuuste voedselproductieprocessen ontwerpen en installeren en zo inzetten op smart growing in de glastuinbouw. Hierbij is smart growing ook een katalysator voor een klimaatbewuste en rendabele vruchtgroente- en aardbeienteelt in de regio. Door toepassing van de juiste combinatie van high-tech innovaties, datagedreven ondersteuning en automatisatie zullen smart growing duurzame productieprocessen worden geïnstalleerd. Dit project draagt bij tot het uitbouwen van een state-of-the-art infrastructuur als basis voor een sterke innovatiecluster, met als doel duurzame, innovatieve en slimme toepassingen in de tuinbouwsector stimuleren en faciliteren ter versterking van de vooruitstrevende tuinbouwsector.
Concreet zal binnen dit investeringsproject ingezet worden op een netwerk aan sensoren en robotisatie in de glastuinbouw, een meerlagenteelt van aardbeien in een serre met optimale klimaatsturing en een indoor vertical farm faciliteit. De reeds bestaande expertise op PCH zal aangevuld worden met een benchmarking van best beschikbare technieken en innovaties. Van daaruit worden de voorziene investeringen in dit project verder uitgewerkt en geoptimaliseerd binnen vier cocreatietrajecten, met verschillende actoren in nationale en internationale context. Dit betreft innovatieve telers en experten vanuit bedrijven, overheden, kennisinstellingen,... Zodra deze concepten optimaal uitgewerkt zijn, zullen de verschillende investeringen worden gerealiseerd op Proefcentrum Hoogstraten, met een sterke aandacht voor communicatie hierover om de betrokkenheid van de verschillende doelgroepen (quadrupel helix model) zo sterk mogelijk te maken. Deze cocreatietrajecten zijn niet afgelopen vanaf moment dat we aan de realisatie starten, maar er is ook kennisuitwisseling en terugkoppeling voorzien tot einde van het project, zodat de eerste ervaringen gedeeld kunnen worden om als katalysator voor andere projecten te kunnen fungeren.
Deze installaties zullen na realisatie als onderzoeksinfrastructuur worden gebruikt binnen de (onderzoeks)werking van Proefcentrum Hoogstraten. Door de blijvende interactie met verschillende stakeholders dragen deze investeringen bij tot een innovatiecluster waarbij enerzijds nieuwe innovaties uitgetest kunnen worden door bedrijven (tegen marktconforme en niet-discriminerende wijze), maar anderzijds de telers de bevindingen uit daaruitvolgend onderzoek vernemen, en kunnen investeren en toepassen van de beste innovatieve technieken. Dit project draagt bij tot het uitbouwen van een state-of-the-art infrastructuur ter versterking van de innovatieve tuinbouwsector in de Kempen en daarbuiten. Door de specifieke praktijkgerichte werking van PCH, door het nauwe contact met zijn telers, Coöperatie Hoogstraten, overheden en het ruime netwerk in de sector, zal dit duurzame, innovatieve en slimme toepassingen in de tuinbouwsector stimuleren en faciliteren. Hierbij is het doel om de koppositie van de innovatieve tuinbouwsector in de regio te behouden en te versterken.
Proefcentrum Hoogstraten
01-01-2024 tot 31-12-2026
Agro-Food, Glastuinbouw, Landbouw
Onderzoek en Innovatie
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Contact